en_GB

NOVICE

2022

Prišlo je pismo iz daljne dežele, oh, ne … iz Idrije in me neznansko razveselilo

Spoštovana pisateljica!

Sem Bernarda Tušar, učiteljica podaljšanega bivanja v OŠ Idrija. Z učenkami in učenci smo se v začetku tega šolskega leta pridružili projektu Naša mala knjižnica, pod okriljem založbe Sodobnost. 
To pismo vam pišem z namenom, da z vami delim lepe stvari, ki sem jih, po vaši zaslugi, kot učiteljica deležna. Vaš Inšpektor Jože, ki je ob pomoči drugih udeležencev nenehno za “parklji” dvema prašičkoma, je pri otrocih, ki jih spremljam, prava atrakcija!  Močno navdušeni si neumorno izposojajo vaše knjige (tako v šolski kot tudi v mestni knjižnici), na lastno pobudo so ob podpori domačih (očetov, babic in še koga) izdelali (sešili) lik inšpektorja Jožeta in Ivanke in ko sem jim ponudila kot ustvarjalno dejavnost suho polstenje (filcanje) so v barvah hlač Kapa in Bunda izdelali še novoletne okraske. 
Skratka, pri nas je prava Kapo in Bundo “manija”! Veseli in hvaležni smo, da živimo v času, ko ustvarja umetnica, ki ponuja otrokom toliko lepega, dobrega in zanimivega. V kombinaciji z ilustratorjem ste med otroke poslali nekaj, kar jih je okužilo z “bralnim virusom”. Mnogo otrok ima v tretjem razredu, še vedno bralno opismenjevalne težave. Strip je za mnoge otroke edino, kar so pripravljeni sprejeti kot bralni izziv. Za to in za vse ostalo, kar preko svojih imenitnih domislic pošiljate v svet, iskrena hvala. 🤗💖
Seveda pa vam želimo, da tudi v letu, ki prihaja, vztrajate v širjenju lepega, dobrega in vrednega. Naj bo sreča na vaši strani, zdravje in mir pa vaša zvesta sopotnika. Srečno 2023!
Lep pozdrav
Bernarda

Pujsa, inšpektor in Ivanka v Idriji – v sklopu projekta Naša mala knjižnica


Obisk Argentine in Urugvaja

V oktobru smo se štiri gospe vkrcale na letalo in odpotovale do Pariza in naprej v Argentino.

Montevideo – naš hostel

Inšpektor Jože v španščini in katalonščini

 

Ne, bureka nimajo sploh! Imajo pa empanade, polnjene z mesom ali z zelenjavo.

 

Več o potovanju in pujsih (kakšnih pujsih???) in kaj smo sploh tam počele, izveste tukaj.

 

 

Čarobna kost


Pred začetkom novega šolskega leta priletijo v knjigarne Čebelice.  Čebelice iz  knjižne zbirke, ki jo je 

leta 1953 ustanovila  Kristina Brenkova in so namenjene najmlajšim bralcem. Knjižice Čebelice so nekoliko manjše od slikanic, tudi strani je manj; ravno dovolj, da bralec začetnik na mah prebere celo knjigo! To pa ga navda z neizmernim ponosom.

Letos mineva štirideset let, odkar sem diplomirala na takratni pedagoški akademiji. Za diplomo sem si izbrala mladinsko književnost pri dr. Marjani Kobe, naslov naloge pa je bil Pravljica v knjižni zbirki Čebelica.
In štirideset let po tem in po mnogih izdanih knjigah izide … moja prva Čebelica, z naslovom Čarobna kost, z najimenitnejšimi ilustracijami Tanje Komadina.
Zares si želim, da bo knjižica navdušila bralce začetnike in jo bodo z veseljem večkrat vzeli v roke.

 

Bologna 2022

Uganeš, kdo me je spremljal v Bologno?
Kapo in Bundo!
Kako sta se važila! Zdaj sta natisnjena tudi v španščini, katalonščini in hrvaščini.

Capo y Pata

Španska Kapo in Bundo

Inspektor Joso

Hrvaški Kapo, Bundo in inšpektor Jože

 

Bologna Children's Book Fair 2022

Na sejmu

TUKAJ
najdeš še več slik iz Bologne.

 

2021

 

Mici na zoomu


Seveda, tudi Mici se zdaj uči na daljavo.
In jutri, prvega aprila, praznuje rojstni dan.

Čakam na izid ponatisa: Inšpekor Jože – prvi del in pol.

 

Novi recepti za
PROTI-NEČEMU-ŽE
JUHE

27. januar 2021

 

Učenci in učenke 4. razreda iz 

Osnovne šole P. TRUBARJA – K. D. KAJUHA iz Bazovice pri Trstu so mi poslali imenitne recepte za ODLIČNE juhe!

Hvala in dober tek vam želim!

 

Protionesnaževalna juha

Nekoč je bilo veliko onesnaževanja. Skoraj vse rastline so usahnile zaradi avtomobilov, tovarn, avtobusov in drugih stvari. Nekega dne so se Vinko, Pinko in Linko, ki so bili trije prijatelji in so imeli zelo radi svež zrak in naravo, odločili, da bodo pripravili protionesnaževalno juho.
Vinko je prinesel velik lonec z žlico, Pinko je prinesel zadnji cvet in Linko je prinesel moko. Dali so vse v lonec in pomešali. Vinko je dodal še malo mleka, eno zeleno in eno modro barvico. Potem pa se je dvignila dišeča para, odprli so okno in tako je šla vsa para ven. V eni sekundi ni bilo več onesnaževanja, bilo je polno svežega zraka in rož. Vinko, Pinko in Linko so bili zelo veseli in so se hitro šli igrat ven.
Kevin


Protinalogna juha

Irlina je prinesla dve kokoši, Pinkopalinko osemdeset bombic, Tinibini je prinesla eno seme, Poklini je prinesel enega slona, Otoig osemsto jajc in jaz osemtisoč listov za risat. Mešali smo vse dva meseca po osem ur. Zadnji dan smo vrgli vse na zvezke in naloge ni bilo več. Jupi!
Helena

Protizaspanova juha

Jaz, Igor in Lea smo se odločili, da bi naredili protizaspanovo juho. Iz hladilnika smo vzeli sir, ki se imenuje »PUZZONE DI MOJENA«, zribali smo les, dodali zapadlo mleko in kakav. Vse to smo lepo zmešali in dali v pečico, da bi se segrelo. Ampak iz tega je po pomoti nastala sladica. Tako smo zvečer pojedli »sladico« in zjutraj smo se zbudli že ob zori.
Matija

Protimeglena juha

Nekega dne je bila megla. Meni in mojim prijateljem ni bila všeč, zato smo se odločili, da bomo šli k teti Maruški in skuhali protimegleno juho. Takoj smo šli k njej. Vsak od nas je prinesel nekaj iz svojega hladilnika. Jaz sem prinesla tri korenčke, Noel šest krompirjev v marmeladi (fuj), Anja šest vejic žajblja, Kevin štiri žabje krake, Manuel eno vrečko moke, Helena pa ščepec soli. Jaz in Manuel sva vzela največji lonec, Noel in Kevin sta zrezala korenje in krompir, Helena in Anja pa sta dolili liter tople vode v manjši lonec in vanj postavili žajbelj in žabje krake. Anja in Kevin sta tekočino zlila iz manjšega v večji lonec. Jaz in Noel sva ta čas sesekljala korenje in krompir in še to dodala v lonec. Potem je Manuel dodal ščepec soli. Lonec smo dali na ogenj in vsi skupaj odstranili vodo iz lonca. Počakali smo, da se shladi in zmes postavili na velikanski krožnik. Na krožnik smo postavili še sto zrn moke (to smo delali vsi skupaj). Krožnik smo postavili ven, oblaki so povohali, kako dobro je dišala juha, zato so prišli še nižje. Takrat smo se zavedali, da smo zgrešili recept. Začelo je grmeti. Ojoj, vse po naši krivdi. Želeli smo odpraviti meglo, ampak smo stanje še poslabšali. Morali smo začeti spet vse od začetka.
Lara

Protivirusna juha

Povabil sem svoje sošolce, da mi pomagajo skuhat protivirusno juho. Anja je prinesla štiri kobilice, Jan je prinesel prašiča, Manuel je prinesel tri kokoši, Matija tri bananine olupke, Helana 150g moke, Matia tri martinčke, Kevin tri majhna drevesa, Lara pet knjig, Marko je prinesel tri kamne in jaz osem listov. Vse skupaj smo zmešali. Naenkrat je zagrmelo in začelo se je kaditi iz lonca. Virusom je zasmrdelo, zato so zbežali. In tako smo se končno lahko vsi objeli.
Noel

Proticunamska juha

V Italiji so vedno cunamiji in Rajan se je odločil, da bo naredil juho, ki jih bo preprečila. Rajan je vprašal prijatelje, če mu lahko nekaj prinesejo, da se cunamiji več ne bodo pojavljali po svetu. Helena je prinesla škorpijona, Matia čokolado s plesnijo, Jan strupene jurčke, Kevin jajce staro enainšestdeset let, Marko raztrgano knjigo, Noel kamelo, Matija prst, Anja strupeno jabolko, Biserka moj zgrešen test, Lara rep od konja in Manuel grafit iz Černobila. Potem so vse skupaj zmešali in juha je bila pripravljena. Rajan jo je vrgel v morje. En teden kasneje ni bilo več cunamijev in Rajan je od veselja pokal petarde.
Manuel

Protivojna juha

Jaz iz moja družina smo se zmenili, da bomo naredili protivojno juho, ker je po svetu preveč vojn. Moja mama je šla iskat velik lonec in dala vanj ogrlico, moj oče en motor, jaz eno risbo, moj pes pa veliko odejo. Kuhali in kuhali smo, dokler se ni vse stopilo. In skupaj smo izgovarjali magične besede v pasjem jeziku: hov, hov, bav, bav, magična juha spremeni se v protivojno juho. Vse je postalo črno in juha se je res spremenila v protivojno juho. Dali smo jo v bombo in s helikopterjem obkrožili svet, bombo vrgli po celem svetu in vojn je bilo konec. Vsi smo živeli zelo lepo.
Matia

Protikovidna juha

Nekoč je bilo v večji vasici polno otrok. Vsako leto se je pojavil virus. Otroci so zboleli za gripo: imeli so vročino in kašljali, vendar so potem takoj ozdraveli. Dokler se ni pojavil virus, ki so ga poimenovali Covid-19. Nobeno zdravilo ni pomagalo, ampak samo protikovidna juha, ki so jo pripravili otroci sami. Nekega dne so se otroci zbrali v kuhinji. Janček je prinesel slonove kosti, Primož je prinesel petelinjo glavo, Buba je prinesel kozice, Slavko gnile češnje, Josip solato, Polonca staro mleko, Vid piškote, Majda netopirje, Svetlana pečene žabe, Miha redkvice, Leopold pa je prinesel kengurujev rep. Vse skupaj so dali v velik lonec in pustili vreti devet ur. Dodali so sol in vonj protikovidne juhe se je razširil po celem svetu in tako so ljudje ozdraveli.
Jan

Protibrokolska-špinačna-berilskošolska-fižolska juha

Banana prinese staro in plesnivo ribo, Fižolček sebe, Brokoli sebe, Špinača sebe, otrok, ki rad bere sebe in šola sebe. Vse skupaj so zmešali, kar z olupkom naše prijateljice banane. Potem pa je nihče ni hotel pojesti, zato:
Prvič: se ni rešilo nič.
In drugič, v drugem tisočletju jo bo morda kdo pojedel, a ne verjamem.
Marko

Protinalogna juha

Prijatelji Andrej, Cucka, Cicka, Flavia, Bert in Klavdina so se zmenili, da bodo skuhali protinalogno juho in da se dobijo v torek ob treh in pol v parku. Vsak je moral nekaj prinesti od doma. Torek je bil tu. Andrej je prinesel bratove polulane gate, Cucka je prinesla psičkove iztrebke, Cicka pa smrdljiv krompir, Flavia neošiljene barvice, Bert dolgočasen roman »Trije bratje« in Klavdina lonec, kjer bodo vse to skupaj zmešali. Stresli so pripomočke v lonec in dodali umzano vodo in blato. Ko so vse to skupaj zmešali, so si nadeli ščipalke na nos in juho porazdelili vsem šestim otrokom. Otroci so protinalogno juho zlili v vse zvezke, ki so jih imeli. Ko so zvezke oddali učiteljici, da pregleda nalogo, so njihovi zvezki tako močno smrdeli, da si jih učiteljica ni upala pregledati.
Anja

 


2020

December 2020
Čudne reči se godijo: imamo šolo, a ne v šoli. V šoli nas obišče pisatelj, gledamo pa ga doma na računalniku!
No, kaj! Tudi to je mogoče!
Na daljavo sem obiskala četrte razrede iz Sežane.
Ko je bilo obiska konec, so mi poslali svoje vtise.

 

Narisala Tanja.

 

Narisal Mihael

 

Narisal Ian.

Narisal Filip.

 
Zelo mi je bilo smešno, ko je pokazala fičkota. Knjigo Kapo in Bunda sem prebrat, ta knjiga je tudi pisateljica najljubša. Slike z njenih potovanj so me navdušile.
Aleks

 

Pisateljica Majda Koren piše zanimive zgodbe. Zelo so mi všeč, ker niso predolge. Je dobra pisateljica in prijazna oseba.
Daris 
Zanimivo mi je, da eno malo knjigo piše pol leta in ker je učiteljica, tudi v šoli dobi ideje za pisanje.
Enei 
Pisateljica veliko gostuje po svetu. S seboj vedno nosi lutko in fotografira ljudi.
Evelyn 
Pisatelji med seboj ne tekmujejo, kdo napiše več knjig, zato jih pisateljica ne šteje.
Maja 
Pisateljica mi je všeč in njena dela tudi. Na splošno so mi knjige zelo všeč. Ob njih se tudi sprostim. Rada pa berem bolj pustolovske knjige ali pa čarobne, v bistvu izmišljene. Tudi mene moti, ker ljudje, posebno pa otroci pri kosilu, odvržemo veliko hrane:
Urška 
Majda Koren  je njeno pravo ime, saj ona nima psevdonima. Njene knjige pa so ZGODBE O ZAJCU ZLATKU, EVA IN KOZEL, SKUHAJ MI PRAVLJICO… rada poslušam, kako pisatelji dobijo idejo za knjigo.
Zala 
Pisateljica in učiteljica Majda Koren se je s posnetkom zelo potrudila. In mislim da bi bilo  tudi njej bolj všeč v živo kot po spletu. Čestitam ji za nagrade,  ki jih je že prejela.
Anahi 
V posnetku od Majde Koren mi je bilo všeč, ko je kupila kakšne majhne okraske na primer rožico ali ptička, ko je povedala, da je dobila nagrado za knjigo in ko je zastavila nagradno vprašanje, kjer smo morali ugotoviti, kateri avto je na sliki.
Isabel
Predstavitev mi je bila smešna in slikice so mi bile zanimive.
Mila Grdina
V posnetku Majde Koren mi je najbolj všeč bilo to, da mi je odpisala pisateljica Majda Koren, da sem prejel nagrado. Všeč mi je bilo, da je odgovorila na moje vprašanje. In všeč mi je bil njen način govorjenja.
Patrik
Sem vesela, da se je potrudila in odgovorila na vsa naša zastavljena vprašanja.
Maruša
Vesel sem bil, ko sem prejel nalepke in kartico s pozdravi pisateljice.
Luka
 
Junij 2020
Končno sta prišla na svetlo!
V knjigarne in knjižnice.
V darilne vrečke in na domače police.
Na plaže in v planine.

Kapo in Bundo – najbolj srčkana med razbojniki.

Strip lahko naročite na www.sodobnost.com.

Oceno knjige so objavili tudi v Delu in na televiziji.

 

Srečanje pred Vodnikovo domačijo: Kapo, Bundo, krofi in jaz. Narisal Damijan Stepančič.

 

 

Maj 2020

Izmišljam si besedila za oblačke.
In Damijan  riše.
Kmalu bosta tu.
Najbolj srčkana med razbojniki. Najbolj trapasta med lopovi.

KAPO IN BUNDO

Besedilo: Majda Koren Narisal Damijan Stepančič

 

2019

Julij 2019 
Na lovu za novimi zgodbami.

Tate Modern – Olafur Eliasson

Highgate Cemetery

Zobobol

Bolšjak

Tečaj etiopske kuhinje

Z Mici na potepu

Maj 2019
Obisk šol in knjižnic v Estoniji, Latviji in na Poljskem 

 

Sindi – Estonija

Z ilustratorko Agato Dudek, ki je narisala Srčka. Varšava

S Katrin Reimaa       Pärnu, Estonija

 

Riga – nastop v Narodni knjižnici

Riga – nastop v lokalu na tržnici

Riga – večerja z urednico in založnico.

Daugavpils – nastop v vrtcu

Varšava – Mici in Srček v hotelski sobi.

 

Srčka in Mici je izdelala Špela Isak. Mislim, da jo bom prosila, da sešije še kakšno lutko. Najboljša je!

 

 

 

Januar 2019
Namesto pravljic sva se s Sabino lotili neumetnostnih besedil.
Pri sestavljanju učbenika sva se prav lepo zabavali.
Srečanja z urednico Špelo Kikelj so se vedno spremenila v prijeten klepet ob kavi in včasih še tortici.

Klik klik na sliko 😀