en_GB

POGOSTA VPRAŠANJA

Koliko knjig ste že napisali?
Mislim, da jih je že več kot petnajst, nikoli pa jih nisem štela.

Koliko časa porabite, da napišete knjigo?
To je zelo različno. Včasih mesec dni, včasih leto ali dve. Knjiga je lahko čisto kratka, pa lahko porabim zanjo leto ali več. Lahko pa je daljša in napisana v mesecu dni.

Ali obiskujete šole?
To počnem z največjim veseljem! Imam pripravljene tri programe za mlade in enega za starše:

  • Letimo z Lojzo je program za najmlajše (skupine do 24 otrok, starih od 4 do 9 let). Preberem nekaj odlomkov iz knjige Lojza iz vesolja, temu pa sledi pogovor in delavnica o življenju na našem planetu, predvsem pa o prometnih sredstvih, s katerimi lahko potujemo po njem.
  • Pisateljica Majda Koren (do 120 otrok od 6 do 1o let)
    Izvedeli boste, kaj počnem, kadar ne pišem, kako je bilo, ko sem hodila v šolo in ali sem tedaj imela raje igro s punčkami ali nogomet.
    Vas zanima, kako in zakaj je nastala mala rožnata pošast po imenu Mici in kdo vse stanuje v Župcini hiši strahov? Tudi o tem pripovedujem, kadar pridem na obisk.
    S seboj imam čarobne karte in z njihovo pomočjo lahko kdorkoli sestavlja bolj ali manj zabavne zgodbice.
  • Julija je zaljubljena LOL je program, namenjen učencem predmetne stopnje osnovne šole (do 120 otrok). Skozi odlomke knjige Julija je zaljubljena LOL spoznamo pasti in nevarnosti na svetovnem spletu, predvsem na družabnih omrežjih. Skupaj razmišljamo o tem, kako se tem pastem izogniti in na splošno o tem, kako naj se na spletu obnašamo, da bomo varni tako mi kot tudi naši prijatelji.
  • Program za starše učencev v prvi triadi osnovne šole poteka v obliki pogovora: o branju, o spodbujanju branja pri najmlajših, o tem, kako med množico knjig poiskati najboljše.

Ste že kdaj nastopali v tujini?
Pred nekaj leti sem z Lojzo iz vesolja, knjigo,  ki je prevedena v angleščino, obiskala ZDA in imela bralne in pogovorne nastope v Minneapolisu, Milwaukeeju, Chicagu in Washingtonu.  To je bila imenitna izkušnja.

Kdaj in kje pišete?
Nekoč sem najraje pisala ponoči, zdaj pa so mi najljubša jutra. Kje? Kjerkoli! Najraje na balkonu naše hišice med vinogradi v Beli krajini, ob reki Kolpi, na vlaku ali v letalu. Kjerkoli – razen v stranišču, ker pozabim vzeti beležko s seboj, ko grem tja.

Kaj ste brali, ko ste bili majhni?
Najprej slikanice, Sneguljčico in Rdečo kapico in podobne, nato pa debele knjige pravljic z vseh koncev sveta, ki so izhajale v zbirki Zlata ptica. Pa še vse, kar sta napisala Astrid Lindgren in Hans Christian Andersen. In še vse ostalo. Vse, kar mi je prišlo pod roke!

Kaj radi počnete, kadar ne pišete?
Med športi imam najraje plavanje. Veliko berem, kadar ne igram igric na računalniku. Rada potujem, če le imam čas in denar za to. Branje in potovanja mi razvnemajo domišljijo, kar mi je še posebej všeč. Kadar nimam niti časa niti denarja za prava potovanja, potujem po googlovih zemljevidih na spletu, z nosom, prilepljenim na ekran.

Kaj ste si želeli postati, ko ste bili še majhni?
Želela sem postati učiteljica. Ali pa stevardesa. Ali pa nogometaš.

Kje lahko kupimo vaše knjige?
Poiščete jih lahko v najbližji knjigarni. Če jih tam ni, poglejte še v spletno knjigarno Emka ali pa pišite na založbo Sodobnost International.